top of page

5 ganger smidde smedene fra norrøn mytologi legendariske våpen og gjenstander

Oppdatert: 26. feb. 2023

I vår siste blogg så vi hvordan vikingene ble mestere i jern. Smedarbeid var også et viktig fag i norrøn mytologi, da det var ansvarlig for å lage våpen, verktøy og andre viktige gjenstander. I norrøn mytologi var smeder høyt respektert og aktet, siden deres ferdigheter ble ansett som essensielle for folkets overlevelse. Her er noen eksempler på ganger smed ble nevnt i norrøn mytologi.


1. Skapelsen av Tors hammer


En av de mest kjente historiene i norrøn mytologi er skapelsen av Thors hammer, Mjolnir. Historien forteller at dvergen Sindri, Brokkr, sammen med broren Eitri, laget hammeren som en gave til Thor. Brokkr, Sindri og Eitri var kjent for sine eksepsjonelle smedferdigheter, og de fikk i oppgave å lage et våpen som ville være kraftig nok til å beseire kjempene.


For å skape Mjolnir måtte Brokkr, Sindri og Eitri overvinne flere utfordringer, inkludert en saboterende Loke, som prøvde å hindre dem i å lykkes. Til tross for disse utfordringene klarte de to dvergene å lage et kraftig våpen som skulle bli en av de viktigste gjenstandene i norrøn mytologi.


2. Skapelsen av Odins spyd


I norrøn mytologi var Odin kjent som guden for krig, visdom og poesi. Han ble ofte avbildet som å bære et spyd ved navn Gungnir, som ble sagt å være laget av dvergene. Ifølge legenden var spydet så godt laget at det aldri bommet på målet.


Historien forteller at Odin besøkte dvergene og ba om at de skulle lage et spyd for ham. Dvergene var enige, og de jobbet utrettelig for å lage det perfekte våpenet. Etter flere forsøk lyktes de endelig med å skape Gungnir, som ble Odins mest verdsatte besittelse.


3. Skapelsen av kjeden som bandt Fenrir


Fenrir var en gigantisk ulv i norrøn mytologi, og han ble ansett som en av de farligste skapningene i verden. For å hindre Fenrir i å skape kaos, bestemte gudene seg for å lenke ham fast. De trengte en lenke som var sterk nok til å holde ham.


Gudene henvendte seg til dvergene for å lage kjeden, og de laget en kjede ved navn Gleipnir. Gleipnir ble ikke laget av vanlige materialer, men i stedet ble det laget av ting som lyden av en katts fottrinn og pusten til en fisk. Til tross for de uvanlige materialene, var Gleipnir i stand til å binde Fenrir og forhindre ham i å forårsake mer skade.


4. Skapelsen av Freyjas halskjede


Freyja var en gudinne for kjærlighet, fruktbarhet og krig i norrøn mytologi. Hun var kjent for sin skjønnhet og sitt magiske kjede, Brisingamen. Historien forteller at Freyja var så forelsket i kjedet at hun tilbød seg å gjøre hva som helst for å skaffe seg det.


Halskjedet ble laget av fire dverger ved navn Alfrigg, Berling, Dvalin og Grer, som krevde at Freyja skulle tilbringe en natt med hver av dem i bytte mot halskjedet. Til tross for hennes første nøling, gikk Freyja til slutt med på avtalen og skaffet seg kjedet, som ble en av hennes mest verdsatte eiendeler.


5. Opprettelsen av Skidbladnir


Skidbladnir var et magisk skip i norrøn mytologi, som tilhørte guden Freyr. Skipet ble sagt å kunne seile over land og sjø, og det kunne endre størrelse og form avhengig av mannskapets behov. Skidbladnir ble laget av dvergbrødrene Brokkr og Eitri, som også laget Thors hammer, Mjølnir.


Historien forteller at Freyr var så imponert over skipets håndverk at han ga det til guden Loke i gave. Imidlertid fant Loke seg snart i trøbbel da han ble fanget i en storm mens han seilte Skidbladnir, og han måtte bruke skipets magi for å rømme.コメント


bottom of page